Sultan Ahmet Alan Gezisi

Anabilimli Gençler Tarihin İzlerini Sürdüler

Anabilim Eğitim Kurumları olarak 08.12.2016 tarihinde 10 A-B ve 11-C Sınıfı öğrencilerimizle birlikte Sultan Ahmet Alan gezimizi gerçekleştirdik. İlk durağımız Yerebatan Sarnıcıydı. Sarnıçta yer alan Medusa’nın efsanevi hikayesi karşısında öğrencilerimiz çok etkilendiler. Sonrasında tarih kokan meydanda keyifli bir kahvaltı molası verildi ve ardından Osmanlı Devleti’nin yükselme dönemine damgasını vurmuş dönemin en önemli kadınlarından biri olan Hürrem Sultan Hamamı’na doğru yola çıkıldı. Sonrasında Romalılar döneminde en büyük yarışlara sahne olmuş ünlü at meydanı yani hipodromun üzerinde bugün yürüyor olmanın tadına vardık. Bu meydanda yer alan Dikilitaş, Yılanlı Sütun, Milyon Taşı ve Alman Çeşmesi ziyaret edildi. Kanuni Sultan Süleyman döneminin en ünlü devlet adamlarından Pargalı İbrahim Paşa’nın sarayı büyük bir hayranlıkla seyredildi. Bir sonraki durak iki dinin buluşma noktası olan Ayasofya Kilisesi idi. Hemen karşısında onunla yarışan Sultan Ahmet Camii gezildi.

Eski Bizans Sarayı’nın önünden III. Ahmet Çeşmesine doğru yol alındı. Bu görkemli sanat eserinin arkasından Babüs Selam Kapısı’na gelindi. Vaktiyle bu kapıdan sadece padişahların at üzerinde geçtiği bilgisi öğrencileri heyecanlandırdı ve sarayın bahçesine adım attık. Ardından ikinci kapı olan Bab-ı Hümayun’a varıldı. Burada paylaşılan bilgilerden sonra Darphane ve Aya İrini Kilisesi hakkında bilgilendirme yapıldı.

Sarayının dışına çıkılarak Soğuk Çeşme Sokağına adını veren çeşme ve saray duvarına bitişik inşa edilmiş olan, günümüzde ise restoran ve otel olarak hizmet veren birbirinden güzel evleri seyrederek sokaktan ayrılıp Gülhane Parkı’nın önüne geldik. Uzun, yorucu ve bir o kadar da keyifli olan zamanda yolculuğun ardından, öğrencilerimizle Tarihi Sultan Ahmet köftecisinde yemek molası ve Edebiyat Kıraathanesinde kahve ve tatlı keyfiyle Osmanlı sultanlarına yakışır şekilde gezimizi tamamladık.

Gezi süresince işlenen konuların programla ilişkindirilip geçmişle gelecek arasında bağ kurulup tarihi anları yerin yaşama fırsatı bulduk.