Duyurular
Etkinlik Takvimi
Gezi Programları
Festival Katılım Formu
Dilimizin Zenginlikleri
Galeri

Dilimizin Zenginlikleri

ANAOKULU: “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında Anabilim Anaokullarında şubat ve mart aylarında gerçekleştirilen kültürel içerikli etkinlikler ile öğrencilerimiz, Türk kültürüne yönelik ilgi ve farkındalıklarını arttırdılar. Özellikle öğrencilere yönelik hazırlanan tekerlemeler, şiirler ve şarkılar, onların dil becerilerini geliştirmenin yanı sıra Türk kültürüne duyarlı bireyler olmalarına da katkı sağlamıştır. Hazırladıkları kelime kartları ile öğrencilerimiz kelime dağarcıklarını geliştirirken aynı zamanda kelimelerin anlamlarını ve kullanımlarını da öğrendiler. Tematik kelimeler arasında bağlantı kurmayı başaran öğrencilerimiz proje kapsamında etkinliklere yeni çalışmalar ile devam ediyorlar.

İLKOKUL:  “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında ilkokul öğrencilerimizle şubat ayında “Dünya Masal Anlatma Günü” kutlandı. Öğrencilerimiz okula masal kostümleri ile geldiler. Masal tekerlemeleri ve şarkıları dinlenildi. Sınıflarımızda masal tiyatroları izlendi. Masallar anlatıldı.

Mart ayında ise tüm sınıflarda “Anlamını Bul”, “Kelime Türetme” ve “Kare Bulmaca” etkinlikleri yapıldı. Deyim ve atasözlerini anlamına uygun kullanmak için sınıflarda karikatür çalışmaları yapıldı. Öğrenciler deyim ve atasözleri kartlarından seçtikleri deyim ve atasözlerinin anlamını keyifle öğrendiler. Çalışmalar panolarda sergilendi.

ORTAOKUL: İletişime zenginlik katan deyim ve atasözleriyle ilgili öğrencilerimizle şubat ayında eğlenceli çalışmalar yaptık. Öğrencilerimiz deyim ve atasözleri sözlüğünden yararlanarak çalışmada kullanacakları deyim ve atasözlerini belirlediler. Ardından belirledikleri deyim ve atasözlerini resimleyerek anlattılar. Birbirlerinin çizdiği resimlere bakarak deyim ve atasözlerini tahmin ettiler. Birçok deyim ve atasözünün anlamını öğrendiler. Bu kapsamda yapılan bir diğer etkinlik ise “Deyimlerin Hikâyesi” ve “Atasözlerinin Hikâyesi” video yarışmaları oldu. Öğrencilerimiz seçtikleri deyim ve atasözlerini bireysel ya da grup çalışması ile canlandırarak deyim ve atasözlerinin anlamlarını da açıkladıkları videolar çektiler. Bu videolar önce ön elemeden geçti, ardından okulumuzun uzaktan öğrenme portalı ASTA üzerinden öğrencilerin oylamalarına sunuldu. Hem video çeken hem de arkadaşlarının çektiği videoları izleyen öğrenciler bilmedikleri birçok deyim ve atasözünü öğrendiler.

Türkçemizin zenginliğini öğrencilerimize göstermek, dilimizde karşılığı olan yabancı sözcüklerin yerine öğrencilerin Türkçe sözcükler tercih etmelerini sağlamak amacıyla mart ayında “Türkçesi Varken” yarışması düzenledik. Öğrencilerimiz önce sınıf içinde gruplara ayrılıp verilen sözcüklerin Türkçe karşılıklarını bulmaya çalıştılar. Sınıfta birinci olan gruplar da birbirleriyle yarıştı. Yarışmada hem Mesnevi’de geçen Arapça, Farsça sözcüklere hem de günlük hayatta sıkça kullandığımız İngilizce sözcüklere yer verildi. Öğrenciler birçok sözcüğün Türkçe karşılığını öğrendi.

LİSE: Öğrencilerin dilimizin seçkin ve özgün eserlerini daha yakından tanımalarını, milletimizin kültür birikimiyle düşünce dünyasını, hayat tarzını yeniden keşfetmelerini sağlamak; Türkçeyi zenginliği, canlılığı ile bir medeniyet dili hâline dönüştürmek için başlatılan “Dilimizin Zenginlikleri Projesi” kapsamında Anabilim Lisesi olarak şubat ve mart ayında da öğrencilerimizle öğretici etkinliklerde buluştuk. Şubat ayında günlük hayatta sıkça kullanılan deyim ve atasözlerini hem resimlerle hem dramayla hem de anahtar sözcüklerle anlatmaya çalışan öğrencilerimiz mart ayında ise “Kutadgu Bilig”in bazı bölümlerinden seçtikleri kavramlarla ilgili bilmeceler yazarak keyifli zamanlar geçirdiler.