Duyurular
Etkinlik Takvimi
Gezi Programları
Festival Katılım Formu
Dilimizin Zenginlikleri
Galeri

MUN

MUN

MUN nedir?

MUN kısaltması İngilizce "Model United Nations" kelimelerinin baş harflerinden gelmektedir. Model United Nations kavramı Türkçe'de "Model Birleşmiş Milletler" anlamına gelmektedir.

MUN; Birleşmiş Milletlerin öğrenciler seviyesindeki simülasyonudur. Okullardan öğrenci delegeler seçilir ve bu öğrenciler belli ülkeleri ve BMkurumlarını temsil ederler.

Konferanslarda anadil İngilizcedir. Genellikle Birleşmiş Milletlerde bulunan komiteleri içerir. Farklı şehir ve ülkelerden delegeler katılmaktadır.

Bu proje, başta Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, Harvard ve benzeri saygıdeğer üniversiteler tarafından kabul görmektedir ve desteklenmektedir.

Konferanslara hazırlık aşamasında yoğun bir çalışma sürecinden geçen öğrenciler, uluslararası ilişkiler, dünya sorunları ve güncel olaylarla ilgili detaylı bir araştırma içine girerler. Her konferansta temsil edecekleri farklı ülkelerin bakış açısıyla o sorunlara çözüm getirecek yasa tasarıları hazırlar ve bunları haftalık çalışma saatlerinde tartışarak alıştırma yaparlar. Katıldıkları konferanslarda ise dünyanın farklı ülkelerinden gelen gençlerle birlikte sorunlara getirdikleri çözümleri tartışarak, münazara ederek, diplomasinin taktiklerini kullanarak Birleşmiş Milletler çatısı altında önergeler hazırlarlar.

MUN (Model United Nations) amacı nedir?

Öğrencilerin dünyaya karşı bakış açılarını geliştirmek ve uygulama yaparak demokrasi ilkesini pekiştirmektir.

MUN konferanslarında dünya gündeminde bulunan global sorunlara çözüm aranmaktadır.

MUN (Model United Nations) çalışmaları nasıl yürütülür?

1. Konferans,

2. Panel,

3. Çalıştay,

4. Forumusulüyle çalışmalar yürütülmektedir.

MUN (Model United Nations)konferanslarına kimler katılabilir?

MUN (Model United Nations) konferanslarına lise ve üniversite öğrencileri katılabilirler.

MUN (Model United Nations)'ın avantajları

1. Farklı şehir ve ülkelerden delegelerin katılmasıyla kültürel etkileşimi de sağlanır.

2. Bu konferanslar sayesinde insanların İngilizce dil yeteneği ve özgüvenleri gelişir.

3. Dünyaya farklı bir bakış açısı kazandırırken kişinin genel kültür seviyesini de yükseltir.

4. Delegeler sorumlu oldukları ülke vasıtasıyla kişisel ve milli düşünceler dışında uluslararası düşüncelere sahip olur.

5. Gerçek Birleşmiş Milletler’in tam bir simülasyonu olan bu aktivite sayesinde öğrenciler, araştırma, yazma, tartışma, topluluk önünde konuşma yapma, fikirlerini ifade etme gibi çok önemli beceriler edinirler.

MUN (Model United Nations) işleyişi

MUN (Model United Nations), farklı ülkelerden ve üniversitelerden katılan ortalama 6-22 kişilik delegasyonlardan oluşur. Her delegasyon, uyruğu bulunduğu ülke dışında BM üyesi 192 ülkeden seçecekleri herhangi bir ülke heyetini temsil eder. MUN (Model United Nations) gündemi ve çalışma prensipleri, BM sisteminin birebir aynısıdır. MUN (Model United Nations); Genel Meclis (General Assembly), Ekonomik ve Sosyal Konsey (EcoSoc) ve üye ülkelerin niteliklerine göre katılımcı oldukları alt organizasyonlardan (Avrupa Birliği, Orta Doğu Zirvesi vb.) oluşur.

Yabancı Diller Bölümü olarak 2012-2013 Eğitim –Öğretim yılında kurduğumuz MUN kulübümüz şimdiye kadar gençlerimizin ufkunu açacak projelere imza atmıştır ve çalışmalarına devam etmektedir. 2012’den bu yana Hüseyin Avni Sözen ve Darüşşafaka Okullarının düzenlediği birçok konferansa katılmış olan, geleceğimizi emanet edeceğimiz lise öğrencilerimiz Anabilim çatısı altında İnsan hakları, çevre sorunları ve siyaset tartışmışlardır. Küreselleşen dünyada ülkeler arası sınırların kalktığı bu konferanslarda okulumuzu başarıyla temsil eden ve etmeye devam edecek öğrencilerimizle gurur duyuyor başarılarının devamını temenni ediyoruz.