4. Sınıflarla “Enerji Skeçleri”, 5. Sınıflarla “Enerjisiz Üç Günün Öyküleri”

Çevre bilinci, çevre yönetimi ve sürdürülebilir kalkınma eğitimi vermek için uygulanan “Eko Okul Programı”, öğrencilere çevre konusunda olduğu kadar, yaşamları boyunca kullanacakları ve başarılarını etkileyecek alışkanlıkları kazandırmaktadır. Bu senenin konusu “enerji” olunca öğrencilere bu konuda çalışmalar yaptırmak, onların enerji konusundaki farkındalıklarını oluşturmak için Türkçe Zümresi olarak harekete geçtik. 4. sınıflarımız kahramanlarını enerji kaynaklarından seçecekleri bir skeç yazacak ve yazdıkları skeci de sınıf ortamında sergileyeceklerdi. 5. sınıflarımız ise enerji kaynakları olmadan geçen üç günün hikâyesini yazacaklardı ve onların yazdıklarından seçtiklerimizi Türkçe ortaokul panosunda sergileyecektik.

Gereksiz harcanan enerji, kaybedilen emektir. Dünyamız tükenebilir enerji kaynaklarının bilinçsiz kullanımıyla günden güne zarar görmektedir. Bu zararı engellemenin öncelikli şartı ise enerjinin doğru kullanımı konusunda insanları bilinçlendirmektir. 4. sınıf öğrencileri önce bu konuda derste bilgi edindiler, konuyla ilgili videolar izlediler, notlar aldılar. Öğretmenleriyle fikir alışverişi yaparak ön hazırlıklarını tamamladılar. Öğretmenlerinin verdiği tarihe kadar da skeçlerini yazıp tamamladılar. Yazdıkları skeçleri gruplar halinde canlandıran öğrenciler, oyunlarını öncelikle sınıf ortamında sundular. Arkadaşları ve öğretmenlerinden dönüt alarak skeçlerini güzelleştirdiler. Ve Ümraniye Kampüsünün tüm 4. sınıfları, 12 Nisan tarihinde AKA’da skeçlerini arkadaşlarına sergilediler.

Birbirinden heyecanlı olan gruplar, hazırlıklarını sergilemenin ve diğer grupların aynı konudaki skeçlerini merakla beklemenin keyfini ve enerji tasarrufu konusunda farkındalık kazanmanın mutluluğunu yaşadılar, çok eğlendiler. Benzer etkinliklerin tekrarlanması isteğiyle de sınıflarına çıktılar.