Eğitimciler

Prof. Dr. Uğur Sak

Anadolu Üniversitesi Üstün Yetenekliler Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin kurucu müdürü ve daha önce Türk Üstün Zekâ ve Eğitim Dergisi olarak bilinen “TALENT” dergisinin kurucu editörüdür. Halen, İngiltere’de yayınlanmakta olan “Gifted Education International” dergisinin baş editörlüğünü yapmaktadır. Sak, Anadolu Üniversitesinde özel yetenekliler eğitimi alanında lisansüstü programları (yüksek lisans ve doktora) ile Özel Yetenekliler Eğitimi Anabilim Dalını kurmuş, 2006-2019 yılları arasında anabilim dalı başkanı olarak görev almıştır. Üniversitedeki çalışmalarına ek olarak İstanbul'daki Anabilim Okullarında özel yetenekliler eğitim programını kurmuş ve bu programın danışmanlığını sürdürmeye devam etmektedir. Sak, ulusal ve uluslararası konferanslarda davetli konuşmalar yapmıştır. Özel yeteneklilerin eğitimi alanında birçok derginin yayın kurulunda yer almaktadır. Özel yeteneklilerin eğitimindeki sosyal ağlarda aktif bir katılımcı olan Sak, Asia-Pacific Federation on Giftedness yönetim kurulu üyesi, European Talent Support Network yeterlilik komitesi üyesi ve International Society for the Study of Creativity and Innovation üyesidir. Ayrıca özel yeteneklilerin eğitimi konusunda bir ulusal ve bir uluslararası konferans düzenlemiştir.

Sak, ulusal ve uluslararası pek çok araştırma projesinde yürütücü ve araştırmacı olarak görev yapmış, yine çok sayıda doktora tezi ve yüksek lisans tezi danışmanlığı yürütmüştür. Bilimsel araştırmalarında, özel yetenekli öğrencilerin tanılanması ve eğitimi konusunda orijinal modellerin geliştirilmesi, yaratıcılık ve zekanın değerlendirilmesi üzerine odaklanmıştır. Seçici Problem Çözme Modeli (SPÇ), Yaratıcı Zıt Düşünme Tekniği (YAZID), Anadolu Sak Zeka Ölçeğinin (ASIS) yazarı, Bilimsel Yaratıcılık Testi ve Çocuklar için Animasyonlu Bilimsel Yaratıcılık Testinin (TOSCAC) ortak yazarıdır. Sak, İngilizce ve Türkçe makaleler, kitaplar ve kitap bölümleri yayınlamıştır. Yüksek lisans ve doktorasını özel yeteneklilerin eğitimi alanında ABD’de Arizona Devlet Üniversitesi’nde yapmış, Kanada’da Western Üniversitesi’nde konuk profesör olarak çalışmıştır. 2016 yılında eğitimde yılın akademisyeni ödülünü almıştır.

ANABİLİM Üstün Yetenekliler Eğitimi Program Geliştirme Grubu

Program Danışmanı