Çocuklar için nine ve dede, çok önemli ve zengin değerlerdir.

Çocuklar için nine ve dede, çok önemli ve zengin değerlerdir. Oyun arkadaşı olarak gördüğü, hayallerini paylaştığı nine ve dedelerle geçirilen tatil, onlar için muhteşem bir deneyimdir.

Yaz tatili başladı, çalışan annebabaları da tatil planlaması telaşı sardı. Yaz okulu mu, ailecek tatile gitmek mi yoksa nine-dedelerle geçirilen tatiller mi? Özel Anabilim Eğitim Kurumları'ndan Psikolojik Danışma ve Rehberlik Koordinatörü Psikolog Bahar Boylu, çocukların verimli bir tatil geçirmesinin yollarını anlattı…

Çocuk, sistemli bir çalışma temposundan çıktıktan sonra tamamen özgür kalmayı ve o an ne istiyorlarsa onu yaparak tatilini geçirmeyi isteyebilir. Ebeveynler bazen "Çocuk zaten çok yoruldu, istediğini yapsın, hiç yönlendirmeyelim" diyebilir.

Tamamen çocuğa bırakılan ve planlamada rehberlik edilmeyen tatiller; çocuğun uzun süre ekran karşısında vakit geçirdiği, sosyalleşmek istemediği, kitap okumadığı ve genelde kendini mutsuz ve bıkkın hissettiği günleri oluşturur.

Çalışmanın ve pekiştirmenin bir yaşam felsefesi olduğunu göstermek için evde yapacağımız çalışmalarla çocuklara rol model olmalı ve sohbetlerimizde bunu aşılamalıyız.

Sosyalleşmenin, zamanı paylaşarak, eğlenerek ve hareket ederek geçirmenin yollarından biri de yaz okullarıdır. Özellikle çalışan aileler için çocuklarını gönderebilecekleri iyi bir alternatiftir. Yaz okulunun çok yönlü olması, alanında uzman kişiler tarafından uygulanması, sağlıklı beslenme, temizlik ve güvenlik gibi önemli unsurlarda hassasiyet gözetmesi tercihinizi belirleyen nedenler olmalıdır.

ESNEKLIĞİ TOLERE EDEBİLIRSINIZ

Nineler ve dedeler, torunların gözünde oyun arkadaşıdır; hayallerini paylaştıkları, eğlendikleri, izin verilmeyeni beraberce yapan ortaklarıdır. Nineler ve dedeler, çocuklarınız için çok önemli ve zengin değerlerdir. Onlarla geçirilen tatil, çocuklarınız için muhteşem bir deneyim olacaktır.
Eğer aile büyüklerinin çocukları çok serbest bıraktığını ve şımarttığını düşünüyorsanız; siz ev yaşamınızda tutarlı, net, kuralları makul ve bağını iyi kuran ebeveynlerseniz; çocuklarınızın farklı ortamlarda yaşadığı esneklikleri tolere edersiniz.

ÇALIŞAN EBEVEYNLER ÇOCUKLARIYLA NASIL ZAMAN GEÇİRMELİ?

Planlama yaparken tutumlarınıza dikkat edin: Çocuğunuzu karşınıza alın ve öncelikle tatilde neler yapmaktan zevk alacağını sorun.
Sorumlulukları haftaya yayın: Günlük rutinleri ne kadar ve hangi zamanlarda yapması gerektiğini belirleyip haftalık plana yerleştirin.
Sosyal deneyimler ve hareket, öğrenmeyi güçlendirir: Çalışıyorsanız, akrabalarınızdan çocuğunuzu dışarı çıkartmaları için destek alabilirsiniz.
Doğal hayatın neden-sonuç ilişkilerini öğretin: Çocuklar; hayvanların günlük ritimlerini izlemeli, bitki örtüsünün içerdiği zenginliği dokunarak, görerek algılamalılar.
Kültür-sanat-spor harmanı yaşamında olmalı: Çocuğunuzu mutlaka ayda 1-2 kere tiyatroya götürün. Her gün bisiklete binmek, parkta oynamak da sporun bir boyutudur.