Özgürlüğün Adı Cumhuriyet

Cumhuriyetimizin 95. yılı, Anabilim Eğitim Kurumlarında her yıl olduğu gibi bu yıl da büyük bir coşkuyla kutlandı. Ümraniye ve Sancaktepe Kampüslerinde yapılan coşkulu törenlerde, 29 Ekim 1923’ün binlerce insanımızın acı çektiği, can verdiği ama vatanına başka ulusların girmesine izin vermediği günlerin bayramı olduğu, Atatürk ilke ve inkılâplarına sahip çıkma ve bu bilinçle aydınlık bir geleceğe doğru birlikte yürüme günü olduğu vurgulandı. Törenlerimiz, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Müzik öğretmenlerimizin yönetiminde sahne alan koromuzun söylediği marşları dinleyen konuklarımız, Cumhuriyet’in ilanından sonraki yenilikleri içeren barkovizyonu izlediler.

Barkovizyonun ardından öğrencilerimiz tarafından okunan şiir, “Özgürlüğün adı Cumhuriyet/ Özgürlüğün adı sen/ Nefes alıyorum sayende” dizeleriyle Atatürk’e neden minnettar olmamız gerektiğini bir kez daha bizlere hatırlattı. Salondaki herkesin gönlüne dokunan şiir sonrasında Sancaktepe Kampüsünde 6. sınıf, Ümraniye Kampüsünde 9. sınıf öğrencilerinin hazırladığı “FARKINDA MISIN?” adlı tiyatro oyunu sahnelendi. Cumhuriyetin öncesi ve sonrası süreçlerinin anlatıldığı oyunumuzda öğrencilerimiz, ekonomi, hukuk ve sanat alanlarında yapılan değişikleri büründükleri birbirinden farklı karakterlerle seyircilere aktardı.

Cumhuriyetimizin onuncu yıl kutlamalarının coşkusunun yer aldığı oyunun ilk sahnesinde, “Daha dün bizim heyecanımızla bir kalp gibi atan bu meydanda, hepimiz yüreklerimizin sesiyle bütün cihana anlatmak istiyoruz ki yurdumuz bölünmez bir bütündür, damarlarımızdaki kan Büyük Kurtarıcımıza feda olsun, Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.” cümleleriyle bütün salon, bayram heyecanını en derinlerinde hissetti.

Oyunda yer alan “Artık öyle tek kişinin himayesinde dura dur, gide git yoktur.”, “Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir.”, “Özgürlük benim, özgürlük sizin, özgürlük bizim!” sözleri de törenin coşkusunu daha da artırarak büyük alkış aldı.  Oyunun sonunda öğrencilerimizin fenerler eşliğinde dev Atatürk görselini aydınlatarak hep birlikte söyledikleri “ÖZGÜRLÜĞÜN ADI CUMHURİYET, ÖZGÜRLÜĞÜN IŞIĞI MUSTAFA KEMAL ATATÜRK” ifadeleri bütün salonu adeta büyüledi.  Bu büyülü havaya bando takımımızın katılması ve tören sonunda bandonun ritimleriyle izleyenlerin de coşkuyla eşlik ettiği Onuncu Yıl Marşı’nın okunmasıyla törenimiz hak ettiği tempoda son buldu.

Geleceğe güvenle bakmamızı sağlayan öğrencilerimizin her zaman olduğu gibi yine tüm duyarlılıklarıyla Atatürk’e, onun ilke ve devrimlerine sahip çıkma ve koruma kararlılıkları bizleri mutlu etti. Öğrencilerimiz, bu güzel törenlerle izleyenlere, bir ayağı kendi kültürel köklerimizde, bir ayağı evrensel değerlerde olan modern cumhuriyet rüyasını bir kez daha bizlere doyasıya yaşattılar.