Münazarada "Nükleer Enerji" mücadelesi

Türkçe-Edebiyat Zümresinin her sene düzenlediği “Münazara Etkinliği”, bu yıl da 7. sınıflar arasında 15 Mayıs Salı günü Ümraniye ve Sancaktepe Kampüslerinde gerçekleşti. Öğrencilerin güncel konuları çok yönlü tartışabilmelerini ve yaşama eleştirel bir gözle bakabilmelerini sağlayan, yorum yapma ve yaratıcı düşünme becerilerini kazanmalarına yardımcı olan münazara; her iki kampüste de nefes kesici bir mücadeleye sahne oldu.

Ümraniye Kampüsünde A Grubu’nda Dila Ünal, Ceren Özlen, Ece Bostan ve Yiğit Önal “Nükleer santraller enerji üretiminde kullanılmalıdır.” tezini savunurken B Grubu’nda Zeynep Ege Tekinarslan, Ada Kurşun, Eda Selin Öztürk ve Eylül Melike Çakır “Nükleer santraller enerji üretiminde kullanılmamalıdır.” antitezini savundu. Sancaktepe Kampüsünde A Grubu’nda “Nükleer santraller enerji üretiminde kullanılmalıdır.” tezini Beyza Karakaş, Beril Yıldız, Aleyna Nolden, Süleyman Burak Kutay savunurken B Grubu’nda “Nükleer santraller enerji üretiminde kullanılmamalıdır.” antitezini Beyza Damar, Alara Oruç, Cihad Demirpolat, Melike Dilmen savundu.

Her iki kampüste de konferans salonunda gerçekleşen münazarada öğrencilerimiz, kendi fikirlerini ortaya koyarken bu fikirleri jüriye ve izleyicilere kanıtlamaya çalıştı. A Grubu, teknolojik ilerleme kaydeden tüm ülkelerde nükleer enerji santralleri kurulduğunu, tedbirlerin alınması halinde nükleer santrallerin canlı yaşamına zarar vermeyeceğini belirterek ucuz ve yenilenebilir bir enerji için nükleer santrallere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. B Grubu ise nükleer santrallerin yarattığı tehlike ve insan yaşamına verdiği zararlardan bahsederek Çernobil’deki patlamayı örnek verdi ve nükleer santral bulunmayan gelişmiş ülkelerden bahsetti. Birçok örnek olayın ve karşılaştırmanın yer aldığı münazarada öğrenciler, birbirlerinin savundukları fikirleri not edip karşı takıma yanıt vererek tartışmayı daha da çekişmeli hale getirdiler. Münazarayı iki kampüste de “Nükleer santraller enerji üretiminde kullanılmalıdır.” teziyle A Grubu kazandı.

Ümraniye Kampüsünde Türkçe Edebiyat Zümre Başkanı Nedret Oba, münazaraya katılan tüm öğrencileri tebrik ederken bu etkinliklerin hem yarışanlar hem de izleyenler için sağladığı kazanımlardan bahsetti. Ortaokul Müdür Yardımcısı Özge Mumcu, kazanan gruba ödüllerini takdim etti. Sancaktepe Kampüsünde de Ortaokul Müdür Yardımcısı Selda Aktaş, birinci olan gruba ödüllerini takdim ederken münazaraya katılan tüm öğrencileri sergiledikleri üstün performanstan dolayı tebrik etti.

Dinleyici olarak katılan öğrencilerimizin de ilgiyle takip ettiği bu münazaralar; öğrencilerimizin Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanma, eleştirel ve yaratıcı düşünme, iletişim kurma, problem çözme, araştırma ve karar verme becerileri geliştirmesi yönüyle büyük önem taşıyor.