Şehidin Kanıyla Yokluğun Varıyla Yüceldiği Yer Çanakkale...

Çanakkale Savaşları’nın 104. yıldönümü nedeniyle dünyada benzeri olmayan bir zaferin soluksuz serüvenini  anlamak, zengin bir tarih ve kültürel birikimi yerinde incelemek ,bir daha dönmemek üzere gidenlerin, tarihin yazdığı en gerçek en şerefli kahramanları yad etmek ve Çanakkale şehitlerini hatırlamak  amacıyla  28-29 Mart günlerinde Anabilim Eğitim Kurumları olarak Çanakkale'deydik.

Gezimizin 1. gününde Deniz Savaşları’nın olduğu bölgeyi gezdik. Çimenlik Kalesi ve Deniz Müzesi ile başlayan gezimiz, Deniz Savaşları’nın yaşandığı Dardanos Bataryası ve Turgut Reis Tabyası ile devam etti. Bataryanın soğuk  çelik tünellerini gezerken, Turgut Reis Fırkateyni’nden sökülerek getirilen onlarca ton ağırlığındaki topların, çam ağaçlarının gizlediği bu yüksek tepeye nasıl çıkarıldığını öğrendik.

2. gün Kara Savaşları’nın yapıldığı bölgeyi gezdik. Milli parkı da içinde barındıran Gelibolu Yarımadası’nı, bir merminin öyküsünün kahramanı  Seyit Onbaşı’yı dinleyerek daha iyi tanıdık. Namazgah Tabyası, Karanfil Burnu,Soğanlı Dere, Zafer Abidesi, Morto Koyu, Alçıtepe, Kanlı dere, Anzak ile Çanakkale Savaşları’nın destanını yerinde inceleyerek öğrendik.

Tamamı şehit olan 57. Alay Şehitliği’ni, Bomba Sırtı’nı, Kanlı Sırt’ı, Siper ve Lağımlar’ı, Conkbayırı’nı, Atatürk Anıtı’nı, Anzak Koyu’nu gezerken, Çanakkale Savaşları’nın, Türk ordusunun büyük zaferi ve galibiyetiyle noktalandığını, bu büyük zaferle tüm dünyanın Türk ordusunun gücünü ve Mustafa Kemal gibi büyük bir askeri dehayı tanıdığını bir kez daha anladık.

Çanakkale öyle bir yer ki, yokluk varlığı yenmiş, maneviyat maddiyatı yenmiş , özgürlük sömürgeyi yenmiştir. Esaretin zincirini kırmıştır. Ve o gidenler, o yüz binler, canlarını hiç düşünmeden bu toprağa vermişler , şu an bizi izliyorlar ve buradalar, yanımızdalar ve onların taşıdığı o asil ruh, biliyoruz ki, bizim damarlarımızdadır..