FEN VE TEKNOLOJİ LİSESİ 10.SINIF ÖĞRENCİLERİ GENETİK VE KANSER ARASINDAKİ İLİŞKİYİ İNCELEDİ!

Anabilim Fen ve Teknoloji Lisesi 10. sınıf öğrencileri, biyoloji dersi bünyesinde yapılan genetik etkinliklerinde kanser hücrelerini ve genlerini inceleme fırsatı buldu.

Önceden hazırlanmış normal fare hücreleri ve kanserli fare hücrelerini metilen mavisi ve eozin ile boyayan öğrenciler, bu iki hücre tipi arasında morfolojik farklılık olduğunu gözlemleyip, analiz ettiler. Ayrıca agaroz jel elektroforezi kullanarak, kansere neden olan p53 geni içeren meme DNA örneğini, kan ve normal meme doku DNA örnekleriyle karşılaştıran öğrenciler, bu genin ailesel kanserlerdeki rolünü de belirlediler. p53 genine sahip olan insanların meme kanserine yakalanma olasılığının yüksek olduğunu gördüler.