FEN TEKNOLOJİ LİSE ÖĞRENCİLERİ GÖZLEMEVİNDE!

İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü, Türkiye’nin en gelişmiş planeteryumuna, içeriğinde dev teleskop ve başka eserlerin sergilendiği Astronomi müzesine sahip olan , gözlem etkinliklerinin yapıldığı bir yer. Uzay gözlem ve araştırmalarının yapıldığı bu merkeze okulumuz Uzay ve Astronomi dersi kapsamında gezegenlerin hareketlerini, gözlem araçlarını (teleskop) yakından inceleme ve kullanma imkanı tanımak üzere 10 Fen sınıfına Fen Bölümü tarafından gezi düzenlendi.

11 kasım 2019 tarihini, yaklaşık olarak 100 yılda bir kez gerçekleşen en ideal açı ile Merkür’ün güneş üzerinden geçişi gözleminin yapılabileceği tarih olduğu tercih ettik. Öğrencilerimiz , İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Adnan Ökten tarafından hazırlanan, Merkür geçişi hakkında detaylı anlatım ile üniversite ortamında ders dinleme ve ardından soru cevap yaparak akıllarına takılan soru işaretlerini giderme imkanı buldular.

Hava koşullarının elverişli olmaması sebebi ile TÜBİTAK Ulusal Antalya Gözlemevine bağlanılarak Merkür geçişi izlendi. Planetaryum gösterisi ve ardından dev teleskop ile ilgili bilgiler alındı. İstanbul Üniversitesi teleskobunun çalışma alanları, ne sıklıkla ve ne kadarlık veri depolandığı, bu dev teleskop ile Güneş’in hangi katmanlarını görebileceklerini öğrendiler. Ardından müze kısmı ziyaret edildi ve burada eski gözlem araçları, göktaşı, Atatürk’ün de imzasının olduğu kararname görüldü. Üniversitenin düzenlediği bu tarz etkinliklerin takip edilip başka gözlemlerin yapılması kararı verilip akşam okula dönüldü.