6 ve 7. Sınıflar Düşüncelerini Özgürce ve Etkili Bir Biçimde Savundu

Münazara; herhangi bir konuda farklı görüşlerin mantık yürütme, tezler, olaylar ve istatistikî bilgilerle savunulması, karşıt görüşlere anti tezler geliştirilmesidir. Münazaranın öncelikli amacının katılımcılara güncel konuları çok boyutlu, zengin bir çerçevede değerlendirebilme yeteneğini kazandırıp tartışma kültürünü artırmak olduğu söylenebilir. Bunun yanı sıra münazaracıların seri düşünüp fikirlerini etkileyici şekilde topluluk önünde ifade etme yeteneklerini geliştirmeleri de hedeflenir. Yıllar önce fikir alışverişi olarak gerçekleştirilen ve bire bir de yapılabilen münazaralar günümüzde daha çeşitli ve çok yönlü hâlde bir topluluk önünde yarışma halinde yapılmaktadır.

Türkçe ve Edebiyat Zümresi önderliğinde 6 ve 7. sınıflar Ümraniye ve Sancaktepe Kampüslerinde münazara yarışması için bir araya geldi. Her sene olduğu gibi bu yıl da mayıs ayının ilk haftasında yapılan etkinlik kapsamında münazara konuları belirlenerek birbirinden çekişmeli ve eğlenceli bir yarışmaya imza atıldı.

Tez ve antitez olarak iki farklı gruba ayrılan öğrenciler, savunma metinlerini hazırlarken öğretmenlerinin rehberliğinde provalarını yaparak metinlerinin son şekillerini verdiler. “Kırsal alanda kurulan yaşam, insana mutluluk getirir./Şehirlerde kurulan yaşam, insana mutluluk getirir.” isimli konu 6. sınıflar için belirlenirken “Şimdiki çocuklar, çocukluklarını doyasıya yaşamaktadır./Şimdiki çocuklar, çocukluklarını doyasıya yaşayamamaktadır.” isimli konu da 7. sınıflar için belirlendi. Öğrenci ve öğretmenler arasında yer yer yaşanan tatlı çekişmeler yarışmaya renk kattı. Münazara yarışmaları, bir yandan öğrencilerin kişilik gelişimlerini desteklerken diğer taraftan öğrencilerin keyifli zaman geçirmelerini sağladı. Ümraniye Kampüsünde “Kırsal alanda kurulan yaşam, insana mutluluk getirir.” tezini savunan A grubundaki Dila Saraçoğlu, Naz Öncü, Ece Akalın ve Begüm Özengin; Sancaktepe Kampüsünde de yine bu tezi savunan B grubundaki Çağan Uysal, Rabia Nur Sağlam, Didem Erdem, Zeynep Duru Dişli münazarayı kazandılar.

7. sınıflardan Ümraniye Kampüsünde “Şimdiki çocuklar, çocukluklarını doyasıya yaşayamamaktadır.” tezini savunan B grubundaki Ömer Eren Yılmaz, İrem Tokat, Ayşe Naz Tanyeri, Eren Dağdeviren; Sancaktepe Kampüsünde ise “Şimdiki Çocuklar Çocukluklarını Yaşamaktadır.” tezini savunan B grubundaki Nikoletta Arabiano, Elif Özten, Azra Tunçsiper, Özgür Dörtyön birinci oldular. Kazanmanın mutluluğunu yaşayan öğrencilerimiz bir dahaki sefere yine böyle bir mutluluk yaşama dileğiyle, kaybetmenin hüznünü yaşayan öğrencilerimiz ise bir dahaki sefere daha iyi hazırlanıp böyle bir hüznü yaşamama dileğiyle ayrıldılar konferans salonundan.