Deyimler ve Atasözleriyle Eğlendik!

Okulumuzun Türkçe Edebiyat Zümresi Ataşehir ve Sancaktepe Kampüslerinde ortak yürütülen bir video yarışması düzenledi. 5. sınıfların katıldığı “Deyimlerin Hikâyesi”, 6. sınıfların katıldığı “Atasözlerinin Hikâyesi” yarışmalarında amaç, hem öğrencilerin zorlandıkları bir konu olan atasözleri ve deyimleri eğlenerek öğrenmelerini hem de arkadaşlarıyla oluşturdukları gruplarda grup bilinci kazanarak keyifli vakit geçirmelerini sağlamaktı.

Öğrencilerden videolarında deyim ve atasözlerini bir kurgunun içinde kullanmaları istendi. Oluşturacakları kurguda deyim ve atasözlerini canlandırmaları ve kullandıkları deyimlerle atasözlerinin anlamlarını açıklamaları gerekiyordu. Bu, yarışmanın amacına ulaşması için önemli ölçütlerden biri olarak kabul ediliyordu. Videolarında deyim ve atasözlerini gerçek anlamda ya da mecaz anlamda kullanmaları ise öğrencilerin tercihine bırakılmıştı. Öğrencilerimiz bir ay boyunca çekecekleri videolar için hazırlık yaptılar. Kimi öğrenciler grup olarak yarışmaya katılmayı tercih ederken kimileri de bireysel katılmayı seçti. Öğrenciler önce deyim ve atasözlerini araştırıp canlandırabilecekleri deyim ve atasözlerini belirlediler. Belirledikleri deyim ve atasözleri için senaryolar oluşturdular; kostüm, dekor gibi unsurlara da önem vererek videolarını çekip ASTA’da açılan yarışma bölümüne yüklediler. Katılımın oldukça fazla olduğu yarışmada çekilen tüm videolar, Türkçe Edebiyat Zümresi tarafından izlendi ve değerlendirildi. Değerlendirmeyi geçen videolar oylamaya sunuldu. Tüm öğrenci, öğretmen ve velilerimize açık olan oylama bir hafta sürdü. Bir haftanın sonunda kazananlar ASTA’dan açıklanırken kazanan gruplara ödülleri tören sırasında Türkçe Edebiyat Zümre Başkanı Nedret OBA tarafından takdim edildi. Deyimlerin Hikâyesi yarışmasında birinci olan öğrencimiz 5-D sınıfından Aytül Söylemez oldu. Atasözlerinin Hikâyesi yarışmasında ise yarışmaya grup olarak katılan 6-D sınıfı öğrencilerinden Özge Öztürk, Elif Türkay, Nehir Kuran, Hayal Güneş ve Ekin Ece Özdek birinciliği göğüsledi.

Yarışmaya katılan tüm öğrencilere öğretmenleri tarafından Teşekkür Belgesi verildi. Öğrencilerimiz bu yarışmalar sayesinde hem atasözleri ve deyimlerin anlamlarıyla kullanıldığı yerleri öğrendiler hem de arkadaşlarıyla grup oluşturarak bir bütünün parçası olmayı başardılar. Planlama ve sıralama gibi stratejiler kullanarak çalışmalarını zamanında sonuçlandırıp pratik yeteneklerini ortaya koydular. Sorumluluk alarak, öz güven sergileyerek yaratıcı çalışmalar çıkardılar.