Çok Yönlü Yazar Hamit Annak, Anabilim'de

Anabilim Eğitim Kurumları Sancaktepe ve Ümraniye Kampüsü, 6 Mart Çarşamba günü çocuklara beynin bölümlerini ve görevlerini, heyecan verici bir macera içinde anlatan, Türkçe yazılmış ilk kaynağın sahibi Hamit Annak’ı ağırladı.

Kendisiyle ilgili sunumun ardından sahneye çıkan Hamit Annak, öğrencilerimizi selamlayarak söyleşisine başladı. “Beyin bizim için nedir?” sorusunu sordu ve beynimizden günde ortalama 70 bin düşüncenin geçtiğini vurgulayarak öğrencilerimizin dikkatini çekti. İnsanın davranışlarını yöneten, denetleyen, duyum ve bilinç merkezi olan “beyin”le ilgili yazılmış çok az kaynak olduğunu belirten yazar, “Aklınızı Başınıza Alın” kitabını bu sebeple yazdığını aktardı. Beyinle ilgili onlarca bilimsel kaynak olduğunu ancak çocukların dikkatini çekebilecek bir eser olmadığı için bu önemli organı anlatmak istediğini söyledi. Okuduğu uluslararası makaleler, izlediği belgeseller ve alanında uzman tıp doktorlarından edindiği bilgilerden yararlandığını söyleyen Hamit Annak, yaklaşık bir yılın sonunda kitabını çocuklarla buluşturduğunu belirtti. Kitaplarını oluştururken “samimiyet” ve “inandırıcılık”ı oldukça önemsediğini ve kitap seçimi yaparken de bu özelliklere dikkat ettiğini ifade etti. Öğrencimizin “Ne tür kitaplar okumayı tercih ediyorsunuz?” sorusuna yönelik belgesel, film, kitap gibi tüm çalışmaları takip etmeye çalıştığını çünkü hiç beklenmedik yerden edinilen bilginin bir ilham kaynağına dönüştüğünü belirtti. Kitapların yanı sıra okul öncesi çocuklar için temizlik alışkanlığı ve doğayı koruma bilinci geliştirmek amacıyla oluşturduğu bilgisayar oyunundan bahsetti.

Öğrencilerimiz daha önce bir macera kitabında rastlamadıkları beyin sapı, beyincik, oksibital lob, perietal lob, temporal lob, frontal lob gibi beynin bölümlerinin özelliklerini hem şaşkınlıkla dinlediler hem de bunların görevlerini öğrendiler. Özellikle öğrenmenin beyinde başladığı ama bu öğrendiğimiz davranışları beyincik sayesinde devam ettirdiğimizi belirterek bu duruma bisiklete binmek, araba kullanmak, dans etmek gibi öğrencilerimizin de ilgilenebilecekleri örnekler verdi.  Ayrıca “Beyin ihtiyacı olan bilgiyi almaya yönelik çalışır ve sadece ihtiyacı olanı algılar.” sözünü çeşitli fotoğraflar kullanarak öğrencilerimiz üzerinde denedi. Öğrencilerimiz gösterilen fotoğraflara odaklanarak fotoğraflardaki şekilleri tanımaya çalıştılar. Hem eğlenceli hem de şaşırtıcı bir deneydi bu onlar için. Daha sonra öğrencilerimiz “Aklınızı Başınıza Alın” kitabı ve yazar hakkında Hamit Annak’a sorularını yönelttiler. Bu sorular arasında: “Eğer bir kitabınız filme uyarlansaydı siz bu filmi yönetmek mi yoksa filmde oyuncu mu olmak isterdiniz?” sorusu dikkat çekiciydi. Yazarımız “Aslında en çok yönetmek isterim ama hem oyuncu hem yönetmen olmayı daha çok isterim.” diye cevap verdi.

Bu güzel söyleşinin ardından konferans salonunda öğrencilerin kitaplarını imzalayan yazar, sonrasında da 6.sınıf öğrencilerinden Begüm Özengin ve Elif Türkay’la bir röportaj gerçekleştirdi. İmza dergisinde yayımlanacak olan bu röportajı çok merak ettiğini belirten yazar, yine böyle keyifli bir ortamda buluşmak dileğinde bulunarak okulumuzdan ayrıldı.