Bizden Biri, Türk Edebiyatının Efsanesi Yaşar KEMAL

İyi ki bu dünyadan yüreği sevgi dolu, insanlar savaşa düşman olsun diye kitaplar yazmış bir Yaşar Kemal geçti. İyi ki eserleriyle Anadolu’nun ve özellikle Çukurova yöresinin sesi oldu, iyi ki dönemin toplumsal gerçekliğini çok iyi yansıtan eserleri ve düzene başkaldıran roman karakterleri yarattı. İyi ki bizim sömüren, sömürülen, zengin yoksul kavramları üzerinde düşünmemizi sağladı. İyi ki yaşadığı coğrafyaya ve toplumsal değerlere sıkı sıkı tutundu, bizim de tutunmamızı sağladı. İyi ki sanatını halktan ayırmadı ve sanatında insan değerlerinden uzaklaşmadı. İyi ki yaşanan olumsuzluklarla mücadele edilip en iyi olunabileceğini bize gösterdi.

Küçük yaşlarda halk edebiyatına ilgi duyup saz çalmaya, türkü söylemeye ve destanlar anlatmaya başlayan; gözleme dayanan eserlerinde konularını Çukurova insanlarının ekonomik sıkıntılar ve güç doğa koşullarındaki savaşımını insan-doğa-çevre ilişkisi içerisinde ele alan; şiirsel üslubu ve olağanüstü düş gücü ile modern romanı epik anlatım biçimleriyle buluşturan; 40 dile çevrilen İnce Memed romanıyla dünyaca tanınan; kurduğu imge,  kullandığı dil, yarattığı mit dünyası ile kendine özgü bir dil oluşturup    “düşle gerçeği, doğayla insanı iç içe” veren Yaşar Kemal, Türk edebiyatının ölümsüz bir yazarıdır.

İstedik ki bu ölümsüz yazarı Anabilim Eğitim Kurumları öğrencileri de yakından tanısın, eserlerini okuyup onun anlatılarına tanıklık etsin. Bu doğrultuda büyük ustayı anmak için düzenlediğimiz “Bizden Biri: Yaşar Kemal” etkinliğinde okul içinde yapılanları ve öğrencilerimizin hazırladığı küçük oyunumuzu sergiledik. Etkinliğimiz, Yaşar Kemal’in çocukluktan yazarlığının son dönemlerine dek verdiği hayat mücadelesini anlatan, onun edebiyatımızdaki yerini ve önemini vurgulayan bir barkovizyonla başladı.

Anabilim Lisesi öğrencilerimizin Yaşar Kemal’in eserlerinden ve hayatından esinlenerek hazırladığı kısa oyunla devam etti. Etkinliğimiz 4, 5 ve 6. sınıflarımızın Yaşar Kemal’i tanımalarını sağlamak için yazarla ilgili derste yaptığımız çalışmaları içeren video görüntüleri ile sürdü.  Sonrasında, Yaşar Kemal’in halk öykücülüğünden yola çıkarak sözlü gelenekte yaşayan Köroğlu, Karacaoğlan, Alageyik öykülerini kendine özgü bir üslupla anlattığı “Üç Anadolu Efsanesi”ni okuyan öğrencilerimizden Yiğit Batuk’un hazırladığı “Üç Anadolu Efsanesi: Fragman”ı izlendi.

Bizleri hazırladığımız etkinlikte yalnız bırakmayan Yaşar Kemal Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı ve Yaşar Kemal’in eşi Ayşe Semiha BABAN GÖKÇELİ, plaketini Darüşşafaka Cemiyeti Yönetim Kurulu Üyesi Ceylan Adanalı  Kabadayıoğlu’nun elinden alırken etkinlikle ilgili duygularını bizlerle paylaştı.

Yaşar Kemal’in özgürlük, eşitlik, insan ve doğa sevgisini, düşüncelerini, edebiyat birikimini dinlemenin ve büyük ustayı anlamaya çalışmanın verdiği mutlulukla etkinliğimiz sona erdi.