Atatürk ve Türkçeye Sevdalı Yazar Sevgi Özel

Anabilim Eğitim Kurumları, edebiyatımızın ünlü ismi Sevgi Özel’i ağırladı. 16 Ocak Çarşamba günü Sancaktepe ve Ümraniye Kampüslerinde 5. sınıf öğrencilerimizle bir araya gelen yazar, kendisiyle ilgili sunumun ardından söyleşisine başladı. Sahneye çıkıp konuşmak yerine öğrencilerin arasında olmayı tercih eden Sevgi Özel, çocukları yakından görmek, onların gözlerinin içine bakmak ve onlara dokunmak istediğini belirtti.

Öğrencilerimiz için Ankara’dan İstanbul’a gelen yazar, çocuklarla samimi bir şekilde gerçekleştirdiği söyleşisinde öğrencilere “Siz kimsiniz?” sorusunu yöneltti. Bu soruyla öğrencilerin beyin fırtınası yapmasını sağlayan Sevgi Özel, “Sizler Atatürk’ün bizlere emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti’nin yurttaşlarısınız.” diyerek salondaki herkesi “yurttaşlık” kavramı üzerine düşündürdü. Yurttaş olmanın en önemli görevinin Atatürk devrimlerini bilmek ve anlamak olduğunu belirten Özel, bu kavramı çocuklara aktarabilmek ve birikimlerini cumhuriyet yurttaşlarıyla paylaşmak adına “Barış Takımı” serisini kaleme aldığını dile getirdi. “Ben, sizin bilgili ve birikimli aynı zamanda mutlu ve başarılı olmanızı istiyorum. Kitaplarımı, geçmişte neler olduğunu bilmeniz için yazdım. Cumhuriyetin önemini bilmekten vazgeçmeyin.” tavsiyelerinde bulundu.

Dil çalışmalarıyla da bilinen Sevgi Özel, bazı televizyon programlarında Türkçenin yanlış kullanıldığını belirterek sitemlerini dile getirdi. Öğrencilere “Öğretmenlerinize çok soru sorun, sorularınızın cevaplarını almadan sınıftan çıkmayın.” diyerek soru sormanın yeni fikirler ve yorumlar için gerekli olduğunu belirten yazar, sorularımızın muhatabı olan öğretmenlerimizin de çok değerli olduğunu söyledi. Onlara hitap ederken “hoca” sözcüğü yerine “öğretmen” sözcüğünü kullanmamız gerektiğini vurguladı ve “öğretmen” sözcüğünün ayrı bir müzikalitesinin olduğunu ifade etti.

Oldukça keyifli geçen söyleşinin ardından öğrencilerimiz, yazara kitaplarını imzalattı. Küçük okurların yansıttığı enerjiyle tazelendiğini ifade eden Sevgi Özel, bir dahaki buluşmayı sabırsızlıkla beklediğini belirtti. Bilgi ve birikimlerini içtenlikle paylaşan Sevgi Özel'e Ümraniye Kampüsü Ortaokul Türkçe Zümre Başkan Yardımcısı Nergiz İlimen, teşekkürlerimizi ifade eden çiçeği takdim etti. Zaten çiçeklerin arasında olduğunu söyleyerek çocuklara sevgisini dile getiren Sevgi Özel, 5-A sınıfından Ezgi Songur ve Ela Erdoğan’ın yönelttiği röportaj sorularına cevap verdi. Soruları çok beğendiğini dile getiren yazar, birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek okulumuzdan ayrıldı.