Anabilimin Gençleri Tarihin İzlerini Sürdüler

Anabilim Eğitim Kurumları olarak 25.04.2019 tarihinde 10 A-B-C sınıflarından katılan öğrencilerimizle birlikte “Tarihi Yarımada” gezimizi gerçekleştirdik. İlk durağımız İstanbul Arkeoloji Müzesi’ydi. Anadolu’nun binlerce yıllık tarihi eserleri dışında yurt dışından getirilmiş mumyalarında sergilendiği bu antik müze, öğrencilerimize unutulmaz bir deneyim yaşattı. Bu gezimizden sonra İstanbul Arkeoloji Müzesi’nin karşısında yer alan ve Osmanlı sultanı II. Mehmet tarafından yazlık saray olarak yaptırılan Çinili Köşk’ü ziyaret ettik. Bu tarihi binanın daha önce arkeoloji müzesi olarak kullanıldığını da öğrendik. Bu bölümdeki son durağımız ise Eski Şark Eserleri Müzesi’ydi.

Gezimizin ikinci durağı tarihi Yerebatan Sarnıcı’ydı. Sarnıç’ta yer alan Medusa’nın efsanevi hikayesi karşısında öğrencilerimiz çok etkilendiler. Sonrasında Romalılar döneminde en büyük yarışlara sahne olmuş ünlü at meydanı yani hipodromun üzerinde bugün yürüyor olmanın tadına vardık. Bu meydanda yer alan Dikilitaş, Yılanlı Sütun, Milyon Taşı ve Alman Çeşmesi ziyaret edildi. Bir sonraki ziyaret yerimiz iki dinin buluşma noktası olan Ayasofya Müzesi’ydi. Müze’nin tarihi geçmişi hakkında bilgi aldıktan sonra gezimizin diğer duraklarına geçtik.

Gezimizin üçüncü durağı ise Topkapı Sarayı idi. Saray gezisine başlamadan önce Babü’s Selam’ın hemen önünde bulunan III. Ahmet Çeşmesine doğru yol alındı. Bu görkemli sanat eserinin arkasından Babü’s Selam’a gelindi. Vaktiyle bu kapıdan sadece padişahların at üzerinde geçtiği bilgisi öğrencileri heyecanlandırdı ve sarayın bahçesine adım attık. Ardından ikinci kapı olan Bab-ı Hümayun’a varıldı. Burada paylaşılan bilgilerden sonra Darphane ve Aya İrini Kilisesi hakkında bilgilendirme yapıldı.

Sarayının dışına çıkılarak Soğuk Çeşme Sokağına adını veren çeşme ve saray duvarına bitişik inşa edilmiş olan günümüzde ise restoran ve otel olarak hizmet veren birbirinden güzel evler seyredilerek sokaktan ayrılıp Gülhane Parkı’nın önüne gelerek son durağımıza varmış olduk. Uzun, yorucu bir o kadar keyifli olan zamanda yolculuğun ardından öğrencilerimizle Tarihi Sultan Ahmet köftecisinde yemek molası ve Edebiyat Kıraathanesinde kahve ve tatlı keyfiyle gezimizi tamamladık.

Gezi süresince geçmişle gelecek arasında bağ kurulup Tarihi anları yerinde yaşama fırsatı bulduk.