Anabilim CERN’de, Merak Ettiklerimizin Peşinden Gittik!

Albert Einstein, “Merakınızın peşinden gidin. Benim özel bir yeteneğim yok. Yalnızca tutkulu bir meraklıyım" der.

Okulumuz fen bilimleri zümresinin 24-28 Şubat tarihleri arasında “Bilimsel Avrupa Gezisi” adı altında düzenlediği etkinlikte, ortaokul ve lise öğrencilerimiz İsviçre ve Fransa’da bir çok bilim merkezini ziyaret ettiler. Gezimizde öğrencilerimize, merak etmenin ve hayal kurmanın sınırının olmadığını fark ettirmek, başarmak için çok çalışmanın önemini hissettirmek, geçmişten günümüze bilim alanında yapılan çalışmaları yerinde göstermek, öğrencilerimizin kafalarında var olan soruların yanıtlarını bilim adamlarından dinlemelerini sağlamak ve zihinlerinde geleceğe dair fikirler oluşturmak amaçlanmıştır.

Gezi kapsamında yaptığımız CERN ziyaretimizde öğretmen ve öğrencilerimiz, CERN’de yapılan çalışmaları, projeleri yürüten bilim insanlarından dinlediler. İlk atom altı parçacık hızlandırıcısı olan Synchrocyclotoron’ u yerinde gözlemleyip çalışma prensibi hakkında bilgi aldılar. CERN’in en önemli bölümü kabul edilen, yer altına inşa edilmiş ve uzunluğu 27 km olan Büyük Hadron Çarpıştırıcısının (LHC) olduğu bölümde, farklı deneyler için tasarlanmış detektörlerden (ATLAS, CMS, ALICE veLHCb.) biri olan ATLAS detektörünün kontrol odasını ziyaret ederek nasıl çalıştığını öğrendiler. Öğrencilerimiz CERN çatısı altında bulunan onlarca binada, dünyanın 80 ülkesinden gelen yaklaşık 8000 kadar fizikçi ve mühendis ile vakit geçirmenin ayrıcalığını yaşadılar. Merak ettikleri soruları CERN’ de çalışan Türk bilim insanlarına sorma ve CERN yerleşkesini gezme fırsatı buldular. CERN’ in amacını, yapısını ve yapılan bilimsel çalışmaları dinlediler. Öğle yemeğini, orada çalışmakta olan binlerce bilim insanı ile birlikte CERN içerisindeki restorantta yediler.

Başta A.Einstein ve M. Curie olmak üzere Nobel ödüllü bilim insanlarının, çalışma yaptıkları laboratuvarlarda, kendi el yazılarıyla yazdıkları bilimsel yazıları inceleyen öğrencilerimiz gezi kapsamında yapılan kültürel geziler ile ülkelerin tarihini ve dokusunu yerinde yaşayarak öğrenmişleridir. Öğrencilerimiz sırasıyla Bern şehir turu, Albert Einstein Müzesi, Montö şehir turu, Leman Gölü, Freddie Mercury Müzesi, Lozan şehir turu, Cumhuriyetimizin kuruluş sözleşmesi olan Lozan Antlaşması`nın imzalandığı L`HOTEL BEAU RIVAGE` oteli, Cenevre şehir turu, Birleşmiş Milletler Genel Merkezi, Paris şehir turu, Eyfel Kulesi, Disneyland Paris, Louvre müzesi ve Curie Müzesini gezdiler.