"20. AnaBilim Günü" yoğun katılımla gerçekleşti.

Günlük hayatta yaşadığımız birçok olayın nedenini sorgulamak ve gerçekleşen olaylara farklı bir açıdan bakmak, bilimin temelidir. Gökkuşağının nasıl oluştuğu, saçınızı tararken yaşanan elektriklenme ya da çay bardağındaki kaşığın kırıkmış gibi görünmesi, olaylarının gerçekleşmesinin sebebini düşündünüz mü? Ya da evinizde, iş yerlerinizde asılı birçok tabloda bulunan resimlerin matematiksel bilgilerden faydalanılarak yapıldığını, dinlediğiniz müzikteki her bir notanın matematiksel ahenkle çaldığını biliyor muydunuz?

Fen ve matematik zümrelerinin organize ettiği bilim günümüzde , çevrede yaşanan olaylara bilimsel açıdan bakmak ve farkındalık yaratmak istedik. Bu yıl bilim günümüzün temasını “İllüzyon” olarak belirledik. İllüzyon kelime anlamı ile yanılsamadır yani olayların aslından farklı gözükmesidir. İllüzyon, duyu organlarımızı kullanır. 27 Nisan cumartesi günü yaptığımız etkinliğimizde biz de bazı etkinliklerde bu yanılsamalardan örnekler verdik. Bilişim teknolojileri zümresinin de bu yıl katılması ile daha da çeşitli etkinlik ve atölyelerimiz oldu. Çubuk ile objeleri havada uçurduk, optik illüzyon ile algıyı yöneteceğimizi anladık, kum sarkacı ile dünyanın döndüğünün nasıl ispatlandığını gördük. Bilişim teknolojileri atölyelerinde artırılmış gerçekliği eğitimde nasıl kullandığımızı gösterdik, kutu kutu kodlama oynadık. Matematik atölyelerinde imkansız geometri ile imkansız şekillerin ve optik illüzyonların dünyasıyla tanıştık, matematik sihirbazı ile matematiğin de bir illüzyon olduğunu düşündük.

Anabilim Eğitim Kurumları'nın bilimsel tarafının en üst noktaya geldiği bir yıl oldu 2019 yılı. Bilimsel projelerde bir çok başarıya imza attık. TÜBİTAK bilim olimpiyatlarında dereceye giren bir çok projemiz oldu. Bunların en iyi tanıtılacağı yer de Bilim Günü olduğu için hem ortaokul hem de lise adına Türkiye dereceleri olan projeleri sergiledik. 2 ve 3. sınıflarda yapılan STEM çalışmalarını minik öğrencilerimiz velilerine sundular. İyodin saati ile kimyasal tepkimelerin eğlenceli yüzünü görürken , matematiği dans ile kodladık. Canlı ve heyecanlı bir o kadar da bilim dolu bir gün daha bitti ama akıllar önümüzdeki yıl neler olacağı ile ilgili sorularda kaldı.